Om aromatiske planteekstrakter


Her på siden kan du læse mere om forskellige typer af produkter, udvindingsmetoder, plantedele og meget mere.Aromatiske olier, herunder æteriske olier, samt resiner, balsam, vokse, sekreter m.m. fra såvel plante- som dyreriget har været anvendt til terapeutiske, medicinale og religiøse formål i tusinder af år, og allerede i år 1370 blev den første moderne, alkoholbaserede parfume fremstillet. Parfumen var en gave til Dronningen af Ungarn og bestod af en blanding af citron, orangeblomst, timian og rosmarin.

Selvom store videnskabelige fremskridts transformation af verden idag har muliggjort anvendelsen af mere sikker, miljøvenlig og langt billigere, menneskeskabt aroma, så er naturlige ingredienser populære som aldrig før i alt fra drikke- og fødevarer til parfume, skønhedsprodukter, aromaterapi og meget mere. Æteriske olier er gennem de seneste fire årtier blevet en næsten ideologisk bevægelse for nogle. Særligt fra USA har det udbredt sig, hvor store, multinationale selskaber sælger essential oils under pseudo-videnskabelige forudsætninger, bl.a. via pyramidesalg. Næsten samtlige europæiske forhandlere, herunder også danske, er desværre hoppet med på vognen i mere eller mindre grad, hvilket udgør et kronisk problem i branchen.
Selvom flere af os er erfarne saunagusere og aromatisk kur- og spabad entusiaster, så er Esensera et helt andet sted på markedet. Vi er specialister og særforhandler professionelle aromatiske ingredienser udelukkende på fakta og dokumentation, sikkerhed, kvalitet og vareprøvning.TYPER AF NATURLIGE AROMATISKE PLANTEEKSTRAKTER

Esensera bruger overordnet udtrykket naturlige aromatiske ekstrakter for vores produkter. Oftest mærker forhandlere i branchen, store som små, enten fejlagtigt, eller af markedsføringsmæssige årsager, alle deres produkter som æteriske olier. Men æteriske olier er bare én af mange forskellige typer ekstrakt, og alt efter hvordan de er sammensat, udvundet mv., kaldes de noget forskelligt. De indeholder ofte hundredevis af forskellige stoffer, hvoraf nogle er aromatiske, mens andre er næsten lugtfrie. Det er den unikke sammensætning af disse stoffer, der tilsammen giver en ekstrakt sin særegne aroma og smag.
Nedenfor kan du læse mere, om nogle af de forskellige typer Esensera fører, og hvordan de fremstilles, da der er vigtige forskelle, du bør kende til som forbruger, for at være sikker på at købe det helt rigtige produkt til dit formål.

Æterisk olie

Æteriske olier, eller essential oils på engelsk, er en type af stærkt aromatiske udtræk fra plantedele som f.eks. blade, bark, kerneved, harpiks, græs, frø, rødder, urter, blomster, frugter og meget mere. I modsætning til de øvrige typer, så er udtrykket æterisk olie ikke af teknisk ophav, men derimod poetisk. Det henviser idag populært til måden, hvorpå en aromatisk ekstrakt er udvundet.
Æterisk olie udvindes oftest ved f.eks. vanddampdestillation, hvor damp drives gennem plantematerialet og adskiller de forskellige stoffer. En anden metode er koldpresning af f.eks. citrus, hvor skallen lacereres og centrifugeres for at adskille de forskellige bestanddele som saft, sediment, aromastoffer m. m. Resultatet er ved begge metoder en stærkt koncentreret og aromatisk, let-fordampelig og vandskyende væske kaldet æterisk olie.

CO2 ekstrakt

Kaldes også superkritisk CO2 ekstraktion og involverer kuldioxid, der under tryk fungerer som flydende opløsningsmiddel og separerer de forskellige bestanddele, når det tilsættes plantemateriale. Processen er hurtig og efterlader ingen rester af opløsningsmidlet. Denne udvindingsmetode er dyr men mere skånsom, foregår ved stuetemperatur, og er derfor ofte velegnet til at udvinde aromatiske bestanddele fra skrøbelige planter som f. eks. blomster, urter, krydderier.
CO2 ekstrakt har ofte længere holdbarhed og potens end æterisk olie, og er sommetider også mere aromatisk naturtro.

Absolut

Udvindingen foregår ved at et opløsningsmiddel, typisk hexan, tilsættes plantematerialet, hvilket producerer en stærkt aromatisk solid masse kaldet concrete, der efterfølgende 'vaskes' i alkohol og evt. filtreres og centrifugeres. Alkoholen fjernes og tilbage er en stærkt aromatisk olie kaldet absolute.
Opløsningsekstraktion efterlader ofte en lille rest af alkohol (1-2%) i det færdige produkt men er særligt velegnet til skrøbelige plantedele.

Resin, Resinoid, Oleoresin, Balsam m. m.

Særligt mange træer og buske 'sveder' aromatisk plantesaft som en respons på sit miljø. Disse harpiksagtige safter får deres navne, og inddeles i typer, alt efter deres viskositet og indhold af olie, voks, pigment m. m. De aromatiske bestanddele kan ofte udvindes af disse safter gennem forskellige destillations- og ekstraktionsmetoder.

Tjære

Tjære fremstilles ved opvarmning af træ, bark, kviste, grene m. m. under iltfattige forhold og har en kraftig lugt af brændt træ. Den klassiske sæbe Imperial Leather har udprægede noter af Birketjære i sin aroma.
Tjære anvendes sommetider i aromaterapi i Skandinavien men er også at finde i små mængder i såvel konventionel som naturlig parfume.

Koncentrat

Planteekstrakter der har gennemgået en fraktioneringsproces, med henblik på f. eks. at øge potensen eller opnå en særlig aromatisk profil, bør med rette kaldes for koncentrater. Men da de stadigt udelukkende udgøres af naturlige stoffer, benytter Esensera, og de fleste øvrige professionelle, sjældent udtrykket koncentrat.
Et eksempel på et koncentrat er 4 Fold Mandarin, hvor mængden af uaromatiske stoffer er bortfraktioneret, hvilket gør denne æteriske olie langt mere potent. Et andet eksempel er et af vores kommende produkter, som vi kalder for Patchouli Hjerte, hvor én eller flere bestemte noter af den samlede duft er fjernet ved fraktionering for en helt særlig aromatisk profil.

Lidt om viskositet

Trægheden, eller den indre friktion, af indholdet i f. eks. en flaske udgør produktets viskositet. Med andre ord, så er en tyndtflydende æterisk olie som Lime mindre viskøs end en tyktflydende resinoid som Benzoe eller æterisk olie som Vetiver. Derfor benytter Esensera i visse tilfælde Dipropylenglykol for at gøre en bestemt aromatisk planteekstrakt nemmere at håndtere. Dipropylenglykol er et farveløst, lugtfrit, ikke-giftigt opløsningsmiddel, der er sikkert at anvende, herunder også til aromaterapi. Dipropylenglykol udgør sammen med parfumealkohol, triethylcitrat og m. fl. industristandarden til fortynding af faste og tyktflydende aromatiske planteekstrakter for nemmere håndtering og applikation.
Korrekt information og mærkning er lovpligtigt og helt afgørende for at sikre dig som forbruger. Esenseras produkter er 100% rene og naturlige aromatiske planteekstrakter, med mindre andet fremgår tydeligt på såvel produktets etiket som hjemmeside. Vi anbefaler iøvrigt, at man aldrig køber produkter markedsført som f. eks. Vanilje 50% eller deslige, med mindre, som minimum, at den anvendte fortynder også fremgår af både etiket, indlægsseddel m. m.

Men hvorfor ikke bruge fraktioneret kokosolie?
Fordi denne type fortynder har en langt kortere holdbarhed og større tilbøjelighed til at blive dårlig end f. eks. DPG eller parfumealkohol. Derfor er kokosolie ikke noget man ønsker i et professionelt slutprodukt som f. eks. parfume, sæbe m. m., hvor det iøvrigt også ville udgøre et problem under selve formuleringen/opskriften.
Man bør kun overveje at benytte kokosolie som fortynder, hvis produktet udelukkende er til aromaterapi, da det er både billigere og lettere at fremskaffe end professionelle fortyndere.

Om Duftgrupper & Noter

Der findes tusindvis af forskellige dufte. Derfor er det hensigtsmæssigt at inddele dem i grupper eller såkaldte familier, og der arbejdes professionelt med mange forskellige systemer til at kategorisere dufte.
Foruden duftgruppe, associeres aroma også med en bestemt hierarkisk note: Top, Mellem eller Bund, der indikerer duftens vedholdenhed.

Læs mere om Duftgrupper & Noter


 

SPA & AROMATERAPI

Esenseras produkter er for professionelle, der ønsker at gøre deres aromaterapi mere potent, sofistikeret og luksuriøs, og vi leverer i øjeblikket naturlige planteekstrakter og unikke, specialdesignede signaturblandinger til adskillige luksusspa i Danmark.
Privatpersoner kan nu endeligt også være med. Vi tilbyder Skandinaviens største og mest udsøgte udvalg til aromaterapi og introducerer desuden nye produkter hver måned.

Terapeutiske Egenskaber

Ifølge moderne aromaterapi indeholder nogle naturlige planteekstrakter aktive stoffer, der har en styrkende og helende effekt ift. vores legeme, sind og sjæl. Derfor bruger Esensera gaskromatografiske data til at sikre, at vores produkter ikke går på kompromis med disse stoffer. Vi kan varmt anbefale vores produkter til bl. a. diffuser, oliebrænder, saunagus og massageolie.
Vi oplever en stigende interesse for aromaterapi, og selvom der desværre stadigt mangler moderne videnskabelig forskning på området, mener vi helt personligt, at der stadigt er meget at opdage. Uden at tøve vil vi dog gerne kvittere for garantien for, at vores kunder vil opleve et stærkt velbehag i sansningen af duften af vores produkter, der er i aromatisk særklasse på markedet.

Vi er selv passionerede saunagusere og brugere af aromatisk sauna og damp. Derfor har alle vores produkter en oversigt over potentielle terapeutiske egenskaber sammen med en vejledning til såvel dosering som blanding.

Litteratur

Esenseras vejledning er baseret på litteratur skrevet af nogle af verdens førende forfattere indenfor aromaterapi:

Lawless, J. (2014). Encyclopedia of Essential Oils. Harper Thorsons.

Worwood, V. A. (2016). The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy. New World Library.
 


PARFUME

Foruden aromaterapi er Esenseras produkter udvalgt med særligt henblik på fremstilling af naturlig parfume, og skulle du få lyst til allerede at eksperimentere med egen parfumefremstilling, anbefaler vi at anvende en egnet, lugtsvag alkohol fremfor bærerolie. Eksempelvis kan du bruge parfumealkohol (min. 95%) eller Everclear 190, der begge kan købes på internettet i EU. Brug ikke Vodka eller Witch Hazel da de indeholder for meget vand til at opløse ingredienserne ordentligt.
Bemærk venligst, at vi som minimum altid anbefaler at bruge pipette og vægt til parfumefremstilling.

SÆBE & KOSMETIK

Du kan trygt benytte produkter fra Esensera til at fremstille dine egne sæber, cremer, moisturizers, pomader og balsams m. m.
Alle vores produkter er i flydende form og tilsættes i f. eks. færdig- eller hjemmelavede sæbe- og cremebaser.
Vi anbefaler, at man ikke bruger duftolier til hverken parfume, cremer eller sæber m. m.Nåletræer

Nåletræer kan være forvirrende og er ofte navngivet og mærket forkert af sælgeren.
Der arbejdes typisk med tre forskellige slægter af nåletræer indenfor aromatisk olie.

Almindelig Gran
Hedder Spruce på engelsk og kendes på, at nålen ikke er flad men har fire sider og kan rulles mellem to fingre, samt at den står alene ned på kvisten.

Ædelgran
Hedder Fir på engelsk, og nålen står ligeledes alene ned på kvisten men er flad og kan ikke rulles let mellem to fingre.

Fyr
Hedder Pine på engelsk, og her står nålene ned på kvisten i grupper af to, tre eller fem.

Cedertræ

Der hersker ofte stor misforståelse omkring Cedertræ pga. forvirrende navne.
Virginia Ceder, Texas Ceder, Enebær og Middelhavs-ene tilhører alle Ene-slægten af Cypres-familien. Atlas Ceder derimod er en rigtig Ceder af Ceder-slægten og er af Gran-familien.

Citrus

Søger man efter Bergamot på internettet, finder man billeder af Kaffir Lime... Citrus kan være en temmeligt forvirrende omgang, selvom vi med det samme genkender duften af citrus. Det er aromastoffet Limonene, der giver citrus sin karakteriske aroma.
Esensera fører nogle af verdens bedste citrusolier, og vi har mange forskellige arter og varianter. Vi sætter pris på vigtigheden af præcise billeder af vores produkter, og en ære i at frekventere de plantager, der dyrker plantedelene til disse.

Hvad er fotosensibilisering?
Sammen med nogle få andre planteekstrakter kan citrusolier sommetider indeholde fotosensibiliserende stoffer, der betyder, at disse absorberer UV-lys under ophold i solen og derfor kan være skadelige, hvis de anvendes i produkter, der forbliver på huden i længere tid; f. eks. cremer, moisturizers m. m. Vær derfor ekstra opmærksom på dette sikkerhedshensyn, og læs altid indholdslisten på produkter der påføres huden. Undgå derfor ophold i solen i op til 12 timer efter påføring og overskrid aldrig maks. dosering hvis du fremstiller dine egne cremer m. m. Husk solcreme under alle omstændigheder!
Hos Esensera kan du handle trygt og sikkert. Hvis et af vores produkter er fotosensibiliserende, vil det altid være tydeligt markeret i det tilhørende sikkerhedsafsnit.

Produkter mærket FCF (furocoumarin-free) eller BF (bergaptene-free) er ikke fotosensibiliserende.

Mynte

De planter vi populært kender som mynte af forskellig art tilhører Mentha-slægten af Læbeblomst-familien og indeholder stoffet Mentol i mere eller mindre grad. 
For de bedste oplevelser med Mentol anbefaler vi altid Pebermynte af amerikansk oprindelse fremfor andre egne af verden. Romantisk klingende mynte der af markedsføringsårsager kaldes Japansk Mynte, Tokyo Mint, Wild Mint osv. er ikke Pebermynte men derimod forskellige varianter af Agermynte, Mentha arvensis, der er en billigere, mildere og mere grønt duftende mynte. Der findes ingen Mentha arvensis var. Tokyo.

Mennesker fra hele verden har lagt store ressourcer i at fremstille ingredienser, af den særlige kvalitet Esensera efterspørger, og det globale udbud er meget begrænset og kostbart.
Vores standard emballering i særligt miljøvenlige, lysfiltrerende glasflasker med banebrydende, patenteret biofotonisk teknologi fra MIRON Violetglass udfases langsomt fra sommer 2023. Pga. efterspørgsel om at kunne se indholdet i vores flasker emballeres vores produkter fremadrettet istedet i miljøvenlige og bæredygtige premium eco-luxe, amber-farvede glasflasker fra Glasmeister.
Det vil dog stadig være muligt at få levering i MIRON glas på anmodning.Det er i forvejen svært nok at købe varer fornuftigt på internettet. Har man tilmed ikke mulighed for at dufte til f. eks. en æterisk olie, bliver beslutningen omkring et køb endnu vanskeligere at træffe. Samtidigt lider markedet desværre af kronisk mangel på professionelle, og det er derfor lidt som at spille lotteri, når man køber aromatiske olier på internettet. Esensera er specialister i naturlig aroma og ikke alt muligt andet. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, gratis prøver af vores produkter til såvel fagfolk som private.

Vi anbefaler, at man altid køber naturlige aromatiske ekstrakter af fagfolk. Men det kan være svært at afgøre, om det er professionelle folk man handler med. Som en service til vores kunder, har vi derfor udfærdiget en liste, over ting man med fordel kan være opmærksom på.
 

 • Flaskens etiket skal være mærket med advarselspiktogrammer, INCI, bedst før dato, batchnr., botanisk navn m.m.

 • Se efter et særskilt afsnit om sikkerhedsdata og henvisning til lovgivning, dokumentation, datablade mv. for hvert produkt.

 • Dansk lovgivning kræver, at flasker med æteriske olier og deslige er forsynet med børnesikret lukning.

 • Blandinger skal have eget batchnr., datablade, etiket med ingredienser m.m.

 • Økologiske produkter skal være certificeret med dokumentation fra fabrikanten, være af levnedsmiddelskvalitet og mærkes korrekt med enten USDA Organic, EU Organic eller Ø-mærket.

 

Undgå disse produkter

 • Den vigtigste regel er aldrig at købe olie, der er emballeret i klare flasker. Selvom det ser flot ud, så tilbyder disse flasker ingen beskyttelse mod skadeligt lys.

 • I forlængelse af den første regel, anbefaler vi ikke at købe olie i fysiske butikker, store som små. Disse produkter står i skadeligt lys 24 timer i døgnet og har ofte været åbnet mange gange og rørt af mange hænder og måske næser.

 • Produkter der har samme pris, uanset om indholdet er Enebær, Citron, Kardemomme, Rose, Jasmin, Neroli mv.

 • Vær mistænksom, hvis butikken mærker alle sine produkter som æteriske olier eller blander typerne sammen i forvirring som f. eks. 'absolut essential oil'. Et eksempel er Jasmin, der ikke findes som æterisk olie.

 • Køb ikke varer fra butikker der påstår at sælge eksotiske blomster eller frugter som Pæon, Syren, Lilje, Lotus, Kaffeblomst, Viol, Æble, Hindbær m.m. da de fleste af de ovennævnte slet ikke findes som naturlig ekstrakt, og de der gør er ofte yderst sjældne og koster mange tusind kroner for få 5 gram eller mindre.

 • Undgå sider der markedsfører sig på snedige udtryk som 'terapeutisk kvalitet' eller 'therapeutic grade' på engelsk. En sådan standard findes ikke. Pas ligeledes på større firmaer der har opfundet deres egne certificeringer som 'Certified Pure Grade' eller 'Certified Therapeutic Grade' og lignende navne. Disse tjener udelukkende et markedsføringsmæssigt formål.

 • Pas på såkaldte Ambassadører eller 'Advocates', der tjener penge på at hverve nye sælgere. Disse er typisk trænet i at sælge deres produkter på følelser fremfor fakta og vil ofte gøre brug af meget spekulative og pseudo-videnskabelige 'beviser'.

 • Køb ikke half and half produkter, dvs. f. eks. Vanilje 50%, med mindre at den anvendte fortynder er mærket på både etiket og webside.

 • Sidst men ikke mindst, køb aldrig produkter hvis priser er for gode til at være sande. Kvalitet har en respektabel pris. Eksempler på hvad et 10 ml produkt som minimum bør koste i danske kroner er: Neroli 700, Rose 1000, Enebær 120, Pebermynte 60, 50% Vanilje 800, ren Jasmin 1000.
  Se Esenseras produktkatalog for flere vejledende priser.